Bahan2:
4-5 keping slice cheese
200ml susu segar
70gm butter atau marjerin
70gm tepung gandum (ayak)
70gm gula
4 biji telur saiz M
perisa vanila
perisa pandan (pandan emelco)
1. Potong @ siat slice cheese kecil2 ; campurkan dgn susu segar.
2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api kecil & biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
3. Masukkan butter & kacau hingga larut, tutup api ; sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur & kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5. Dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang , masukkan ke dalam adunan cheese tadi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ; pukul lagig, pastikan adunan tak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi. Kacau guna cara kaup balik agar adunan sebati. Bahagikan kepada 2 bahagian, hijau (pandan), putih (vanilla).
7. Sapukan acuan kek dgn butter & alas dgn kertas. Masukkan adunan kek dlm acuan berselang seli (mcm buat kek karemel).
8. Bakar pd suhu 170C selama 20 minit & turunkan suhu pada 140C selama 40 minit. Gunakan acuan kek 20cm ; bakar guna kaedah steam bath:
www.facebook.com/bukuresepih.
Bahan2:
4-5 keping slice cheese
200ml susu segar
70gm butter atau marjerin
70gm tepung gandum (ayak)
70gm gula
4 biji telur saiz M
perisa vanila
perisa pandan (pandan emelco)
1. Potong @ siat slice cheese kecil2 ; campurkan dgn susu segar.
2. Kemudian masukkan dalam periuk, gunakan api kecil & biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
3. Masukkan butter & kacau hingga larut, tutup api ; sejukkan sebentar.
4. Asingkan putih telur & kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
5. Dalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang , masukkan ke dalam adunan cheese tadi. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ; pukul lagig, pastikan adunan tak berketul.
6. Akhir sekali campurkan meringue ke dalam adunan tadi. Kacau guna cara kaup balik agar adunan sebati. Bahagikan kepada 2 bahagian, hijau (pandan), putih (vanilla).
7. Sapukan acuan kek dgn butter & alas dgn kertas. Masukkan adunan kek dlm acuan berselang seli (mcm buat kek karemel).
8. Bakar pd suhu 170C selama 20 minit & turunkan suhu pada 140C selama 40 minit. Gunakan acuan kek 20cm ; bakar guna kaedah steam bath:
www.facebook.com/bukuresepih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan