Isnin, 28 Disember 2015

 bahan2:

1 ekor ikan siakap  
bawang putih – cincang halus
bawang besar – chopped
halia seinci – hiris halus
4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
daun limau purut 4 helai – hiris halus
4 sudu jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
1/2 cawan air
garam n gula secukup rasa
kiub ikan bilis maggi secukupnya
cili padi 6 batang – hiris halus

cara2:
cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.

utk sos:
tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
masukkan cili boh – tumis smpai garing
masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram – kacau sebati
masukkan cili padi yg dihiris
perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
masukkan air
lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

background

myspace codes
Click here for Myspace glitter graphics and Myspace layouts


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...