Khamis, 2 Oktober 2014
Resepi Paprik Ayam
Resepi Paprik Ayam
Sumber: Resepi.Chef
Bahan-bahan untuk membuat Paprik Ayam:
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 batang serai, titikkan
3 ke 4 sudu besar cili kisar
2-3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos nampla (sos ikan, cap sotong)
7 ke 10 helai daun limau purut hiris halus
4 ke 5 sudu besar minyak masak
Ayam potong kecil (3 bahagian)
1 biji cili benggala
1 cekak cendawan tiram
1 batang lobak merah dipotong bulat
8 ke 10 biji cili api dipotong serong
½ mangkuk kacang panjang
1/3 mangkuk bunga kobis
1 biji bawang Holland potong biasa
1 biji limau nipis ambil jus dan buang biji
Gula dan garam secukup rasa
Gunakan api besar sepanjang proses memasak.
Cara-cara memasak Paprik Ayam:
Panaskan kuali, masukkan minyak masak, bawang putih dan halia. Tumis sehingga garing dan masukkan cili kisar, tumis lagi sehingga garing, kemudian masukkan ayam dan garam secukupnya, biarkan masak.
Masukkan sos tiram, sos cili dan sos nampla. Biarkan sebentar dan seterusnya masukan lobak merah, cili benggala, bunga kobis, bawang Holland, cili api, daun limau purut, kacang panjang. Biarkan sebentar.
Agak semua dah masak, masukkan cendawan tiram dan tutup api.
Tambah jus limau nipis dan gula. Pastikan cukup rasa pedas, manis, masin dan sedikit rasa masam.
Enak dihidang bersama nasi panas dan telur dadar. Cukup untuk 4 ke 5 orang makan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan