Isnin, 6 Oktober 2014
Ikan Siakap Kukus Chinese Style
Ikan Kukus Chinese Style
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1 ekor ikan siakap
2 inci halia muda - potong memanjang
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 tangkai daun bawang - potong memanjang
Sedikit daun ketumbar
Sedikit cili padi
2 sb minyak masak
Bahan sos:
4 sb kicap cair
5 sb stok ayam
1/4 sk minyak bijan
3 titis lada sulah
Cara cara:
Bersihkan ikan dan keringkan. Kelar dan lumur lada sulah dan garam di luar dan dalam ikan.
Letakkan halia dan bawang putih yang dihiris halus. Panaskan kukusan dan kukus ikan selama 8 minit.
Panaskan kuali dan masak minyak masak sehingga minyak panas. Curah minyak panas ke atas ikan. Tutup pengukus seketika.
Setelah ikan masak, curahkan sos tadi. Akhir sekali tabur dengan daun bawang dan daun ketumbar. Sedia untuk dihidangkan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan