Jumaat, 7 Jun 2013

LAKSA JOHOR - My Favourite

Resepi Laksa Johor 

Bahan utama  :
2kg ikan kembung

Ikan direbus dengan sedikit garam dan asam keping.  Kalau ikut petua,  letakkan 1 
atau 2 camca makan cuka untuk mengelakkan ikan hancur ketika direbus.
Cara-cara menyediakan rebusan ikan  :
1.  Tapis ikan yang telah direbus.  Jangan buang air rebusan itu.  Masukkan ke dalam bekas 
berasingan.

2.  Asingkan isi dan tulang ikan yang telah direbus tadi ke dalam dua bekas yang berasingan.

3.  Kisar tulang ikan (dengan sedikit air) sehingga lumat.  Tapis hasil kisaran tulang ikan itu
 untuk mendapatkan jus kisaran tulang ikan.  Jus kisaran tulang ikan itu boleh dicampur dengan
air rebusan ikan yang pertama tadi.  Ulang proses ini sehingga tulang menjadi putih.


4.  Kisar isi ikan dan campurkan dengan air rebusan ikan + jus tulang ikan tadi.

Bahan kisar  :
4-5 cm  halia
3cm  lengkuas
15-20 tangkai cili kering
7-8 ulas  bawang merah ,
5-6 ulas  bawang putih
9-10 batang  Serai
3 kuntum bunga kantan
Daun kesum (diasingkan dari batang)


Bahan-bahan siap untuk dikisar.

Bahan tumisan / rebusan :
3 paket kecil rempah kari daging/ikan Baba's
1-2 kuntum bunga kantan
Segenggam daun kesum
7-8 keping asam keping
½ kilo santan
1 tin susu cair


Tips untuk kisar cili kering.  Rebus/rendam cili kering dalam air panas.  Blend 
dengan  air dan sedikit minyak masak. Kisaran akan lebih halus dan berkilat cantek.

Bahan sampingan  :
Sambal belacan  (cili hidup + belacan dibakar + gula + garam ditumbuk)
Kacang panjang
Timun jepun
Limau nipis
Tauge (tak perlu celur)
Spaghetti  (direbus)


Cara-cara:

1.   Tumis serai yang diketuk sehingga naik bau.  Masukkan rempah dan tumis seketika.

2.  Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi.  Tumis dan kacau hingga pecah minyak.



3.  Masukkan isi ikan dan air rebusan ikan yang telah ditapis. Masukkan asam keping, garam ,
gula, daun kesum, bunga kantan yang dibelah.





4.  Tunggu kuah mendidih.  Masukkan santan dan susu, kecilkan api. Tunggu 
sehingga kuah mereneh dan tutup api.




5.  Rebus spaghetti dan gaulkan dengan minyak.

6. Laksa johor boleh dinikmati dengan bahan sampingan.  Sila tengok gambar-gambar 
di bawah untuk melihat cara hidangan laksa Johor.


Inilah cara potongan kami.  Maybe u olls ada cara sendiri.  Terpulang.





RESEPI LAKSA JOHOR VERSI 2
RESEPI LAKSA JOHOR VERSI 3 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

background

myspace codes
Click here for Myspace glitter graphics and Myspace layouts


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...