Bahan A:
500 gram ayam
1 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut - dikoyak
3 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
1/2 cawan minyak masak
Garam (sekiranya perlu)
Bahan B (dikisar):
20 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cawan air
Cara membuatnya:
- Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil. Kemudian basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai sehingga wangi dan garing.
- Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan pecah minyak.
- Masukkan daun limau purut, sos tomato, kicap, dan bawang besar yang dipotong gelang.
- Masak sehingga pecah minyak.
- Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan