Jumaat, 7 Jun 2013

AYAM MASAK KICAP






Bahan A:
500 gram ayam
1 batang serai - diketuk
5 helai daun limau purut - dikoyak
3 sudu makan sos tomato
5 sudu makan kicap
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
1/2 cawan minyak masak
Garam (sekiranya perlu)

Bahan B (dikisar):
20 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 cawan air

Cara membuatnya:
  • Ayam dibuang kulit dan dipotong kecil.  Kemudian basuh dan toskan.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai sehingga wangi dan garing.
  • Masukkan ayam dan kacau.  Biarkan sehingga ayam lembut dan pecah minyak.
  • Masukkan daun limau purut, sos tomato, kicap, dan bawang besar yang dipotong gelang.
  • Masak sehingga pecah minyak.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

background

myspace codes
Click here for Myspace glitter graphics and Myspace layouts


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...