Laksam Sumber: Aneka Hidangan Mi Alaf 21 | |
Bahan-Bahan: | |
Bahan Kuah: 300 gm isi ikan 150 ml santan pekat (tambah air jika perlu) 4 ulas bawang merah (dikisar) 4 ulas bawang putih (dikisar) 1 batang serai (dikisar) Sedikit halia (dikisar) 2 kiub pati ayam Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun & daun salam (dihiris) Minyak masak, garam & lada sulah | 1 cawan tepung beras 1 cawan tepung ubi 2-3 cawan air sedikit garam |
Cara: | |
Bancuh tepung beras, tepung ubi, garam & air hingga sebati. Ambil satu senduk adunan & masukkan ke dalam loyang bulat. Pastikan adunan tidak terlalu tebal. Kukus hingga masak. Keluarkan dari loyang & digulung. Ulangi proses ini hingga adunan habis. Ketepikan. Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan isi ikan, kiub pati ayam & santan. Apabila mendidih, masukkan garam & serbuk lada sulah. Tutupkan api. Angkat & hidangkan. | |
Cadangan Hidangan: | |
Potong tepung laksam anggaran 1 cm tebal. Masukkan ke dalam mangkuk bubuhkan sayur-sayuran. Kemudian tuangkan kuah panas. Enak juga dimakan dengan sambal belacan. Laksam - Langkah Demi LangkahLaksam Bahan bahan:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 cawan air mendidih + 2 cawan air biasa)
1/2 sk garam
Satukan semua bahan dan kacau rata. Masukkan di dalam jug untuk
memudahkan di tuang ke dalam bekas. Panaskan pengukus sehingga mendidih. Letakkan tudung periuk atau
apa apa bekas yang leper ke dalam pengukus dan sapukan minyak.
Kacau supaya adunan tidak mendap dan tuangkan setengah dari tudung
periuk dan tutup tudung pengukus dalam 5-10 minit sehingga adunan menjadi
menggelembung seperti gambar di bawah.
Angkat dan dengan menggunakan pisau atau garpu, balik sambil digulung
gulung dengan menolak perlahan lahan ke tepi.
Terus menggulung dan menolak sehingga ke penghujung tudung periuk dan
terus golekkan ke dalam bekas supaya kita tidak menyentuh dengan tangan.
Sapu minyak pada bekas tadi dengan tak perlu dibasuh. Masukkan ke dalam
pengukus dan ulang proses yang sama sehingga selesai.
Satu adunan dapat menghasilkan 8 gulung laksam. Bila hendak dimakan,
pinggan, tuangkan kuah laksam secukupnya, masukkan ulam ulaman
serta sambal cili. Sedia untuk dinikmati.
Bahan Kuah
1 kg ikan - rebus ambik isi dan kisar
1/2 kg santan pekat
1 gelas air utk tambahan (utk sesuaikan pekat/cair)
Dikisar
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 btg serai - ketuk
1 sk serbuk lada hitam
3 keping asam keping
Garam
Gula secukup rasa.
Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga
mendidih dan masak. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan kepekatan,
bolehlah diangkat. Jika terlebih pekat, masukkan sedikit air panas.
Ulam
Kacang panjang
Daun kesum
Timun batang
Bawang besar
Bunga kantan
Kubis
Sambal
Cili padi
Cuka
Garam
Gula
Kisar kesemua bahan di atas
Bahan lain
Belacan
Garam
Cara Menghidang:
Masukkan laksa/laksam ke dalam pinggan. Sendukkan kuah dan tuang
di atas laksam tadi.
Letakkan ulam ulaman yang dihiris. Akhir sekali, letakkan sambal.
Kalu suka, boleh juga letak belacan atau jika mahu lebih masin,
tambahkan sendiri secubit garam sebelum menggaul. Ini cara hidangan
di Kelantan, dihidangkan sekali belacan dan garam untuk diambil sendiri
semasa makan bagi disesuaikan dengan selera masing masing.
Boleh juga dimakan dengan laksa beras kerana laksa Kelantan dan laksam menggunakan kuah yang sama. Laksa beras sedang direndam.
Enjoy.... |
Jumaat, 7 Jun 2013
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan