Laksa Johor Jati | |||
Bahan-Bahan: | |||
500 gm ikan tenggiri(rebus ambil isi) 150 gm udang kering (rendam -mesin) sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin) 20 biji bawang kecil 20 tangkai cili kering 10 biji bawang putih 1 inci halia 2 senduk kari ikan (adabi) 10 keping asam keping 1 biji kelapa (kerisik) 1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan) 5 batang serai 2 inci lengkuas (ketuk) | 1 paket sphageti (rebus 10 minit) 50 sen taugeh Daun selasih/kesom Timun (buang isi/biji) racik halus Limau kasturi Lobak asin halus Sambal belacan | ||
Cara: | |||
1. Cili kering, bawang kecil dan bawang putih,serai, udang kering hendaklah dimesin dan diasingkan. 2. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit. 3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang serai, asam keping, kerisik, santan, isi ikan keriang dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati. | |||
Cadangan Hidangan: | |||
10 ORANG | |||
Tambahan: | |||
Petua: Untuk lebih perisa sediakan semalaman baru dihidangkan.jika terlalu pekat campurkan denga air atau santan |
Jumaat, 7 Jun 2013
LAKSA JOHOR JATI
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan