Suka sangat nasi tomato tapi selalunya makan kat restoran je. Tak confident lagi nak buat sendiri. Tapi tengah hari nie macam berkobar-kobar pulak nak masak sendiri...harap-harap jadi le.
NASI TOMATO KUKUS
Bahan-Bahan:
5 cawan beras Basmathi - cuci dan toskan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin/minyak sapi
5 s/b minyak
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan)
Daun pandan disimpul atau daun sup cincang
Bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
Cara:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak
2. Masukkan susu cair, tomato cincang, tomato sos, garam dan gaul rata.
Tambah air, daun pandan dan masak sehingga air mendidih.
3. Masukkan beras. Alihkan ke dalam rice cooker dan masaklah seperti biasa.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata perlahan lahan supaya nasi tidak patah 5. Boleh dihidangkan bersama lauk Beriani Kambing, Ayam Masak Merah dan
3. Masukkan beras. Alihkan ke dalam rice cooker dan masaklah seperti biasa.
Dalca atau Acar Timun...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan