Bahan-bahan:
5 cawan beras siam wangi cap Bird of Paradise
1 biji kelapa - (2.5 cawan santan cair & 2 cawan santan pekat)
3 ulas bawang merah - dimayang halus
1 inci halia - mayang halus
3/4 sudu besar halba
1 sudu besar garam kasar (paras rata) -dicampur ke dalam santan pekat
Cara membuat:
Beras dibersih dan direndam dgn air selama lebih kurang 8 jam sebelum
dikukus. Letak air ke dalam pengukus sehingga mendidih.
dikukus. Letak air ke dalam pengukus sehingga mendidih.
Masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak
(nampak wap keluar lebih kurang 20-30 minit.
(nampak wap keluar lebih kurang 20-30 minit.
Bila separuh masak, angkat kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar
lalu siramkan santan cair dan kacau rata.
lalu siramkan santan cair dan kacau rata.
Masukkan semula ke dlm pengukus dan kukus sehingga masak.
Bila masak, angkat masukkan ke dlm bekas besar dan tabur halba, halia,
bawang merah dan dgn serta merta siram dgn santan pekat dan kacau perlahan
sehingga rata.
Bila masak, angkat masukkan ke dlm bekas besar dan tabur halba, halia,
bawang merah dan dgn serta merta siram dgn santan pekat dan kacau perlahan
sehingga rata.
Kemudian rata dan kemaskan nasi. Bila nak hidangkan ceduk dr tepi
perlahan lahan sambil digembur gemburkan.
perlahan lahan sambil digembur gemburkan.
Gulai Ikan Tongkol Stail Terengganu
Bahan bahan:
Bahan bahan:
1 ekor ikan tongkol hitam
Asam keping
Garam
Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
5 tangkai bunga cengkih - ganti dg rempah cap rose
2-3 sb ketumbar - ganti dg rempah cap rose
1-2 sb jintan manis - ganti dg rempah cap rose
Cili boh atau cili kering - sesuka hati
Bahan lain
Santan secukupnya
1 pek rempah gulai cap bunga rose (kacau dg air)
8 gram rempah masak cap bunga rose
Garam
Gula melaka
Serbuk perasa
1 batang kulit kayu manis
2 asam keping
Cili padi
Belimbing buluh, jika suka
Cara cara:
Rebus ikan tongkol dengan sedikit air, garam dan asam keping sehingga air
agak kering. Angkat dan ketepikan.
agak kering. Angkat dan ketepikan.
Masakkan santan ke dalam periuk sehingga mendidih.
Masukkan rempah cap rose dan bahan yang dikisar dan masaklah hingga naik
minyak.
minyak.
Masukkan garam, asam keping, gula melaka, serbuk perasa dan akhir
sekali masukkan ikan tongkol rebus.
sekali masukkan ikan tongkol rebus.
Rasalah garam, masam dan manisnya dan masukkan cili padi dan buah
belimbing buluh.
belimbing buluh.
Masak jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
nota:
Saya tak meletakkan bunga cengkih, ketumbar dan jintan manis
dalam bahan kisar. Sebaliknya menggantikan dengan rempah gulai dan
rempah masak cap bunga Rose.
dalam bahan kisar. Sebaliknya menggantikan dengan rempah gulai dan
rempah masak cap bunga Rose.
gulai boleh dibuat malamnya. Keesokan harinya gulai nya nanti lebih enak
dan wangi serta cantik naik minyak nya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan