Jumaat, 7 Jun 2013

LAKSA PENANG

         Saya sebenarnya tak berapa minat laksa penang nie. Yela, orang  Johor mestilah minat laksa Johor kan.  Tapi cuti sekolah lepas on the way nak ke Langkawi..singgah Bukit Bendera.  Order la laksa Penang untuk alas perut.  Lepas rasa alamak sedapnya...ditambah lagi dengan otak-otak..pas tu terus jatuh cinta tapi nak makan yang macam kat Penang aje la.. nie nak share resepinya..meme sedap.


 LAKSA PENANG




Bahan-Bahan:
1 kg laksa (dicelur)
1 kg ikan kembung
2 batang bunga kantan
5 keping asam gelugur
10 biji cili padi
1 tangkai daun kesum
2 sudu besar otak udang
2 batang serai (diketuk)
4 liter air
1 biji timun (dihiris)
sedikit daun salad (dihiris)
2 biji bawang besar (dihiris)
2 sudu besar cili kisar
4 biji telur rebus
Garam secukup rasa
Cara:
Rebus ikan kembung hingga lembut. Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus. Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk. Biarkan mendidih selama 20 minit. Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit. Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun & telur rebus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

background

myspace codes
Click here for Myspace glitter graphics and Myspace layouts


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...