Jumaat, 7 Jun 2013

IKAN KEMBUNG MASAK KARI



Bahan-bahan yang diperlukan

1/2 kg. ikan kembung saiz sederhana
1/2 cawan pati santan kelapa sawit + 1 cawan air (guna cawan yang sama)
2 biji tomato (dipotong empat)
Beberapa biji bendi  - basuh dulu baru dipotong tangkainya
2 biji cili hijau - dibelah dua memanjang (jangan sampai putus)
1 biji bawang besar - dibelah empat
Air asam jawa
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.

Bahan-bahan B (ditumis):
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah (kecil) dihiris
2 ulas bawang putih dipotong
2 tangkai daun kari

Bahan-bahan B (diblend):
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 sudu besar rempah ikan
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil

Credit to:  Sajian Dapur Bonda

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

background

myspace codes
Click here for Myspace glitter graphics and Myspace layouts


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...