Selasa, 30 September 2014

BISKUT KELAPA




BISKUT KELAPA
SUMBER:  PUTERI MANJA

BAHAN-BAHAN ( 120-130 KEPING )
• 225 G TEPUNG JAGUNG "BROWN & POLSON" (CAP KUPU2)*
• 150 G TEPUNG GANDUM*
• 1/2 CAMCA TEH BAKING POWDER*(*DISATUKAN DAN DIAYAK)
• 125 G GULA AISING
• 75 G KELAPA KERING, DIKISAR HALUS(DIBAKAR SEBENTAR SEBELOM DIKISAR...BAKAR LAM 5-7 MINIT)
• 25 G SERBUK BADAM
• 1 BIJI TELUR GRED A (BERAT KURANG LEBIH 60 G SEBIJI)
• 1/2 CAMCA TEH ESEN VANILLA
• 155 G MENTEGA
• UNTUK HIASAN:-
• CERI MERAH, DIDADU KECIL
• KELAPA KERING
• KUNING TELUR, UNTUK SAPUAN


CARA-CARA

1. SATUKAN KELAPA KERING YANG DIKISAR DAN SERBUK BADAM BERSAMA2 TEPUNG TADI. KETEPIKAN.

2. PUKUL TELUR, GULA AISING DAN ESEN VANILLA HINGGA BERKRIM. MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS SAMBIL DIGAUL PERLAHAN. PADA PERINGKAT INI ADUNAN AKAN BERUPA SEAKAN2 SERBUK ROTI.

3. MASUKKAN MENTEGA SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MENGGAUL HINGGA ADUNAN TADI MENJADI DOH YANG LEMBUT. BULAT2KAN DOH DAN TUTUP DENGAN TUALA LEMBAP.

4. CANAI DOH SETEBAL 1/2 CM, TERAP DENGAN ACUAN KEGEMARAN DAN SUSUH DALAM DULANG PEMBAKAR. SAPU KUNING TELUR, LETAK SATU POTONGAN KECIL CERI DAN TABUR DENGAN KELAPA KERING. BUAT HINGGA HABIS.

5. BAKAR DALAM OVEN PADA SUHU 150C SELAMA 12 - 14 MINIT. SEJUKKAN BISKUT ATAS JARINGAN HINGGA BETUL2 SEJUK SEBELUM DISIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

background

myspace codes
Click here for Myspace glitter graphics and Myspace layouts


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...