Khamis, 25 September 2014

BISKUT TART NENAS BENTUK BUAH




Resepi : Biskut Tart Nenas Bentuk Buah


Bahan untuk inti : Jem Nenas
2kg nenas anggaran 2 biji - parut
400 gram gula pasir
1 sudu teh essen vanilla
3 titik pewarna kuning
sebatang kulit kayu manis jika suka

Cara:
1. Buangkan sedikit air nenas yang diparut tetapi jangan sampai kering.
2. Satukan semua bahan di atas di dalam rice cooker dan kemudian tekan 'on'.
3. Biarkan periuk tidak bertutup untuk mengelak air nenas membuak-buak, dan bila air mula kering sedikit bolehlah tutup rice cooker.
4. Pastikan jem benar-benar kering sebelum diangkat, dan sekiranya butang button rice cooker terangkat, sila 'on' kembali sehingga jem kering.
5. Tapis jem, dan simpan dalam peti sejuk supaya jem menjadi agak keras sedikit. Struktur jem nenas nampak cantik dan kelihatan bertali kerana diparut.
6. Gentel  dan bulat-bulatkan jem mengikut saiz yang dikehendaki untuk memudahkan kerana selanjutnya.

Bahan untuk doh tart
Bahan A:
1 kg tepung gandum
630 gram butter pada suhu bilik

Bahan B:
4 biji kuning telur
1 biji putih telur
2 sudu teh essen vanilla
sedikit pewarna kuning
sedikit garam

Bahan lain:
bunga cengkih secukupnya
1 biji telur & pewarna kuning lemon - satkan, dan pukul ringan

Cara:
1. Uli Bahan A sehingga rata.
2. Satukan Bahan B, cukup sekadar ratakan, tak perlu dipukul.
3. Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A.
4. Uli dengan tangan sehingga menjadi doh.
5. Ambil sedikit doh dan leperkan. 
6. Masukkan jem, dan leperkan jem tadi.
7. Tutup semula doh dan bulatkan ia supaya tertutup rapatdan kelihatan kemas.
8. Kemudian bentukkan supaya menjadi lonjong.
9. Gunting permukaan doh menjadi bentuk segi tiga tetapi jangan sampai putus .
10. Cucuk batang bunga cengkih menjadi tangkai atau sebagai hiasan.
11. Sapukan telur yang telah dipukul dengan pewarna kuning lemon.
12. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180'C selama 30-40 minit.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

background

myspace codes
Click here for Myspace glitter graphics and Myspace layouts


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...