Selasa, 30 September 2014
APAM DEWA
Kali pertama tau tentan apam ni
APAM DEWA
Sumber: Blog Wonderful Life
6 biji telur ( orang dulu-dulu guna telur itik)
2 sudu besar jus oren sunquick
1 cawan penuh gula / 1 cawan + 2 sudu besar lagi
1 sudu kecil ovelat
2 cawan tepung gandum
3 jenis pewarna makanan ( saya guna biru, hijau, merah)
Cara Membuat:
Sediakan pengukus dan didihkan air.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak.
Pukul telur, gula, ovelat dan oren sunquick hingga kembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kaup dan balikkan sehingga rata.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan 3 bahagian diwarnakan manakala satu bahagian saya biarkan dengan warna asal.
Masukkan ke dalam loyang selapis demi selapis. (Curah di tengah-tengah loyang)
Bila dah siap bolehlah mencorakkannya dengan ambil sebatang lidi dan gariskan dari tengah loyang ke luar.
Kukus selama 30 minit menggunakan api sederhana.
Inilah hasilnya
Selamat Mencuba.
Apam Dewa boleh dimakan begitu sahaja atau boleh disediakan sos kastad atau dicicah dengan air teh/ kopi pun boleh.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan