RESIPI ISTIMEWA BLUEBERRY ALMOND SLICE
RESIPI
BAHAN
|
1 ADUNAN
|
BUTER
|
250 gm
|
MAJERIN
|
30 gm
|
GULA AISING
|
60 gm
|
ESEN VANILA
|
1 sudu teh
|
TEPUNG KENTANG
|
100 gm
|
TEPUNG GANDUM
|
250 gm
|
CORNFLAKES
|
½ cwn di kisar
|
BAHAN HIASAN :
Jem blueberry atau jem kegemaran yang lain
Almond slice secukup nya
TOPPING:
2 biji telur ambil putihnya sahaja
150 gm gula aising
1 sudu teh tepung jagung
Pukul putih telur dan gula dengan kelajuan maksima. Campur tepung jagung. Pukul hingga kental (jika di terbalikkan adunan tak jatuh).
CARA MEMBUATNYA :
Campurkan tepung gandum, tepung kentang dan cornflakes kisar hingga rata kesemuanya.
Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis dan menjadi doh yang lembut .
Canai doh dan terap dengan acuan kegemaran anda.
Cucuk biskut tadi dengan garpu atau pencungkil gigi..
Bakar biskut dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 10 - 12 minit @ hingga kekuningan.
Angkat biskut dan sapu dengan jem.
Kemudian pipingkan topping di atas jem tadi. Atur almond slice di atas topping tadi.
Akhir sekali bakar semula biskut tadi hingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan