Ahad, 28 September 2014
APAM GULA HANGUS
APAM GULA HANGUS
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
150g Gula Castor
100ml Air panas
70g Mentega ~ dicairkan
75ml Susu cair
1 biji Telur ~ dipukul sedikit
150g Tepung gandum ~
1 sudu kecil Bicarbonate Soda ~ Ayak dengan tepong
Secubit garam ~
75g Gula Castor (MaDiHaA kurangkan ke 50 gm)
Cara Menyediakan
1. Cairkan 150g gula castor dengan api perlahan. Jangan sampai hangus nanti pahit. Setelah gula cair, tuangkan air panas perlahan-lahan. ~berhati-hati ye~
Kacau rata di atas api sehingga mendidih dan menjadik sirap gula. Tutup api dan biarkan sejuk. Sementara tu bolehlah panaskan kukusan.
2. Setelah sejuk, masukkan mentega cair, susu cair dan telur.. Kacau rata.
3. Campurkan bersama tepung, soda bikarbonat, garam dan 75g gula. Buatkan lubang ditengah adunan dan curahkan sirap gula perlahan-lahan. Kacau rata. Jika adunan berketul2 boleh ditapis atau guna mixer dan putar hingga berkrim.
4. Tuang dlm acuan kegemaran 3/4 penuh (yang telah dilengser dengan minyak masak) dan kukus hingga masak anggaran 13 - 14 minit (bergantung saiz acuan).
Selamat mencuba!
Anda mungkin juga me
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan