Isnin, 29 September 2014
Gulai Lemak Cili Padi Pucuk Ubi Dengan Udang
Gulai Lemak Cili Padi Pucuk Ubi Dengan Udang
Bahan2
2 cekak/ikat pucuk ubi
20 ekor udang ~ bersihkan
2 1/2 cawan santan pekat
tambah air secukupnya untuk kuah )
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 - 25 biji cili padi
2 inci kunyit hidup
2 batang serai ~ dititik
1-2 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping
garam & serbuk perasa secukup rasa
Cara menyediakan
1. Pucuk ubi disiang. Ambil bahagian lembut & digetus/diputuskan dua. Bahagian pucuk sekali terus je patahkan kat bahagian batangnya yg lembut tu. Rebus pucuk ubi bersama air hingga lembut. Cara nak uji dah lembut atau tak.. ambil pucuk ubi tadi lalu koyakkan. Jika masih keras sambung rebus lagi. Bila dah lembut padamkan api & toskan airnya.
2. Tumbuk bahan2 bertanda #. Dalam satu periuk masukkan bahan2 tumbuk, serai, asam keping, santan, serbuk kunyit & garam secukupnya. Didihkan kuah hingga mendidih sambil selalu dikacau. Buangkan asam keping tadi kemudian masukkan pucuk ubi dan tambahkan air ikut keperluan. Jangan terlalu byk air nanti kuah jadi cair. Masak lagi hingga agak pekat.
3. Bila pucuk ubi dah mesra dengan kuahnya.. tambahkan bahan perisa & udang. Masakkan sekejap lagi hingga udang nampak masak. Jangan terlalu lama nanti udang mengecut & nanti isinya jadi keras. Bila dah secukup rasa bolehlah dihidang bersama nasi putih & ikan masin atau ikan goreng.
Selamat mencuba!
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan