APAM INTI KELAPA
APAM INTI KELAPA
Bahan-bahan ( 15-20 biji )
- 3 biji telur-dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum/tpg kek
- 220 gm gula halus
- 150gm susu segar/UHT
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Inti Kelapa:
- ==kelapa parut
- ==gula merah
- ==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
- ==2 helai daun pandan-pintal
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
- Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
- bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
- Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
-
masukkan inti kelapa
- Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
- Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min.
- Utk Inti Kelapa:
- ==Campurkan semua bahan dan masak diatas api kecil sehingga kering/masak.
- ==Utk memudahkan, inti boleh disediakan terlebih dulu dan bulat2kan.
- Notes: Inti kelapa boleh di ganti dgn apa2 perisa filling atau jem.
-
Notes2: Ini acuan yg biasa i guna. acuan lompang & aluminium...kalo boleh, size paper cups sesuaikan ngan acuan.
Tag
Tiada ulasan:
Catat Ulasan