Resepi Butter Prawn
Bahan gorengan udang
1/2kg udang sederhana besar atau besar yang dipotong muncungnya dan juga bahagian ekor yang tajam sahaja
garam dan gula
lada sulah sikit
kunyit debu sikit
4@5 biji cili api yang dimayang nipis (terpulang pada kepedasan sebenarnya pedas yang sedapnya)
3 tangkai daun kari dicarik2
2 ulas bawang putih dicincang halus
bahan untuk sarang berantai
3 biji kuning telor
3 sudu besar butter/marjerin
250ml minyak masak
secubit je garam
acuan roti jala
senduk bulat
kuali
caranya
1. udang dicampurkan dengan garam, gula sikit je, lada sulah sikit dan kunyit debu sikit. ketepikan
untuk membuat sarang telor berantai
1. kuning telor dikacau/pukul sederhana sahaja dan sekejap je ye kacau.agak2 sebati je
2. masukkan dlm acuan roti jala
3. panaskan kuali dan masukkan minyak masak..kemudian masukkan butter..minyak dan butter harus panas ye supaya nanti telor berantai dgn cantiknya
4. pegang acuan roti jala dgn tangan kanan dan senduk bulat tangan kiri (atau mana2 la ye yang selesa)
5. Bersedia untuk beraksi.. TUANG ADUNAN TELOR DGN JARAK YANG AGAK TINGGI DR KUALI... (pada gambar) SEMENTARA TANGAN SATU LAGI PUTARKAN/KACAU SENDUK TADI JANGAN BEHENTI YE..PUTAR/KACAU SATU ARAH SAHAJA..TUANG HINGGA ABIS DAN PUTARKAN SENDUK TADI..DAH ABIS BARU BEHENTI PUTAR/KACAU...PUTAR/KACAU DENGAN PERLAHAN SAHAJA (pada gambar)
6. goreng adunan tadi hingga kuning keemasan ..jika minyak membuak2 kacau perlahan2 ..
7. guna penapis masukkan sarang telor tadi dan toskan minyak nya dengan menekan sedikit sarang telor tu supaya minyak turun... jika rasa berminyak lagi guna tisu serap minyak.. ketepikan
cara utk menggoreng udang
1.campurkan udang, kunyit, lada sulah, garam dan sedikit gula
2. Panaskan kuali masukkan sedikit minyak lebihan kita goreng telur tadi
3. masukkan daun kari yang dicarik2 kan dan masukkan bawang putih..goreng hingga naik bau dan masukkan cili api mayang tadi
4. masukkan udang dan masak jangan terlalu lama...jika lama udang jadi keras
5. angkat dan toskan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan