Isnin, 29 September 2014
Apam Jagung Kukus
Apam Jagung Kukus
Bahan-bahan:
120gm mentega
70gm gula caster
2 butir telur
120ml susu segar atau susu cair
100gm krim jagung
225gm tepung naik sendiri
Kismis hitam utk hiasan (MaDiHaA tak letak pun)
Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.
3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan
mentega dan kacau rata.
4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan menggunakan spatula.
5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya
air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.
6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai, hiaskan dgn kismis hitam dan kukus selama 15 minit. (bergantung saiz acuan.. MaDiHaA kukus 12 minit jer)
7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan