Apam Polkadot Inti Kelapa
Sumber: Selera Dapur Kita
Lama dah teringin nak makan apam inti kelapa ni, resepi asal di sini ya. Saya buat 2/3 adunan.
Mula-mula buat inti kelapa dulu
Bahan Inti Kelapa
200g kelapa parut
1 ketul gula melaka diracik
2 helai daun pandan
1 cawan air
Campurkan semua bahan dan masak atas api kecil sehingga gula larut dan kering. Sejukkan
Bahan Apam
2 biji telur (sejukkan dalam peti sejuk)
160g tepung gandum
140g gula halus
100ml susu segar
2 sudu teh baking powder
2/3 sudu teh ovallete
pewarna
Caranya
1. Campurkan semua bahan dalam satu bekas dan putar dengan mixer sehingga sebati
2. Bahagi 2 adunan dan warnakan mengikut warna pilihan sendiri
3. Masukkan adunan dalam piping bag
4. Sediakan mangkuk kertas dalam acuan kuih peanut butter
5. Paipkan adunan separuh mangkuk kertas, isikan intikan kelapa dan penuhkan mangkuk kertas.
6. Hiaskan dengan bintik-bintik polkadot di atas kuih
7. Kukus dengan api kecil 15-20minit (panaskan pengukus terlebih dahulu)
8. Makan panas-panas! :)
Mula-mula buat inti kelapa dulu
Bahan Inti Kelapa
200g kelapa parut
1 ketul gula melaka diracik
2 helai daun pandan
1 cawan air
Campurkan semua bahan dan masak atas api kecil sehingga gula larut dan kering. Sejukkan
Bahan Apam
2 biji telur (sejukkan dalam peti sejuk)
160g tepung gandum
140g gula halus
100ml susu segar
2 sudu teh baking powder
2/3 sudu teh ovallete
pewarna
Caranya
1. Campurkan semua bahan dalam satu bekas dan putar dengan mixer sehingga sebati
2. Bahagi 2 adunan dan warnakan mengikut warna pilihan sendiri
3. Masukkan adunan dalam piping bag
4. Sediakan mangkuk kertas dalam acuan kuih peanut butter
5. Paipkan adunan separuh mangkuk kertas, isikan intikan kelapa dan penuhkan mangkuk kertas.
6. Hiaskan dengan bintik-bintik polkadot di atas kuih
7. Kukus dengan api kecil 15-20minit (panaskan pengukus terlebih dahulu)
8. Makan panas-panas! :)
saya guna acuan biskut peanut butter untuk mengukus |
Sedapnyaaa... tapi warna pucat ya, lom pandai adjust guna coloring, gayat kalau warna terang-terang sangat hehehe... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan