Rabu, 17 September 2014
AYAM PANGGANG LEMAK TEMASIK....BON APPETIT!!
Ayam Panggang Lemak Temasik, bersama sambal belacan tomato dan taugeh urap. Resepi Baru. Bon Appetit
Bahan2nya
1 ekor ayam segar di belah dua, atau ikut citarasa.
1.5 inch halia
1.5 inch lengkuas
1.5 inch kunyit hidup
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
6 helai daun limau purut
1/2 sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)
4 biji buah keras
Bahan2 di atas di tumbuk atau dikisar halus
2 batang serai di titik saja
400ml santan cair
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara2nya
Panaskan minyak di kuali, masukan 2 batang serai, gorengkan sebentar, kemudian letak rempah yang di kisar halus. Letakan serbuk buah pala, garam & gula. Goreng hingga aroma nya bangkit, rasa kuah nya. Masukan ayam yang di belah dua, dan tutupkan tudung periok nya biarkan ayam nya masak seketika diapi kecil.
Keluarkan ayam, letakan di atas dulang pembakar dan panggang ayam nya selama 15mins di suhu 160C, grill setting. Bila di sajikan letak kuah lemak di atas ayam nya.
Sajikan dengan sambal belacan, dan urap taugeh.
(Urap Ringkas) lebihan rempah ayam temasik di gaulkan bersama kelapa goreng dan daun limau purut, garam dan gula.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan