SUMBER : RASA-RASA SELERA PUTERI MANJA
BAHAN2NYA (60keping)
130 GM BUTTER
110G GULA KASTOR
1 BIJI TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA
50 GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
30 GM TEPUNG NAIK SENDIRI-DIAYAK
100 GM TEPUNG JAGUNG-DIAYAK
30 GM TEPUNG CUSTARD-DIAYAK
PUTRI MENGGUNAKAN NOZZLE SIZE 1M. KALAU U GUYS NAK CORAK YG LAIN PUN BOLE JERR IKOT KREATIVITI MASING2 YERR. BENTUK BISKUT NI PUTRI BUAT SAMA CAM PUTRI BUAT ROSE TUK BUTTER CREAM FROSTING.
CARA2NYA
1. GRISKAN LOYANG DAN KETEPIKAN.
2. PUKUL BUTTER, GULA DAN TELUR SEHINGGA KEMBANG KEPUTIHAN.
3. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TEPUNG YG TELAH DIAYAK BERSAMA ESEN VANILA. KALAU MENGGUNAKAN SPECTULA SEHINGGA ADUANAN RATA.
4. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG YG BERNOZZLE DAN PIPEKAN KEATAS LOYANG TADI MENGIKOT BENTUK YG DIKEHENDAKI.
5. JARAKKAN SETIAP ADUNAN SBB IANYA AKAN MENGEMBANG BILA MASAK. JADI PASTIKAN ADUNAN TIDAK TERLALU BESAR KANG TAK MUAT LAK NAK MASUK LAM MULUT HEHEHE.
6. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 10 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan