Rabu, 17 September 2014
IKAN CENCARU BAKAR CICAH SAMBAL KICAP LIMAU
Ikan Cencaru Bakar & Sos Kicap Assam & Petis. Bon Appetit.
Bahan2nya
2 ekor Ikan Cencaru - dibersih dan di bakar / panggang
2 labu bawang besar di hiris tipis
1 atau 2 biji limau kasturi - ikut citarasa,
Cili merah, hijau & cili api di tumbuk kasar2
Sos nya
2 sudu besar petis
Jus air assam jawa dari air suam secawan
Jus limau kasturi - ikut citarasa
1 sudu kicap manis
1 sudu kicap pekat
Gaulkan kesemua nya. Jangan terlalu cair atau pekat
Sajikan ikan bakar dengan hirisan bawang besar, campuran cili kisar dan sos kicap petis. Bersama2 nasi putih panas dan hidangan lauk sampingan yang lain
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan